Вісн. Харків. нац. аграрн. ун-ту. Сер. Біологія, 2017, вип. 2 (41), с. 92-102


https://doi.org/10.35550/vbio2017.02.092




TRITICUM DICOCCUM (SCHRANK) SCHUEBL.: ПОХОДЖЕННЯ, БІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА Й ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ В СЕЛЕКЦІЇ ТА СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ


Л. М. Бабенко1, Р. В. Рожков2, Я. Ф. Парій2, М. Ф. Парій2, М. В. Водка1, І. В. Косаківська1

1Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного
Національної Академії наук України
(Київ, Україна)
2Всеукраїнський науковий інститут селекції
(Київ, Україна)


Інтенсивна селекція, спрямована на підвищення урожайності, спричинила значне збіднення генофонду пшениці, що спонукало науковців до пошуку природних джерел господарсько-цінних ознак для її поліпшення. Останнім часом наукові розробки все частіше зосереджують на вивченні одного з стародавніх видів роду Triticum L. – тетраплоїдній пшениці Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl. – полби звичайної. Зростання попиту на цю культуру зумовлено комплексом господарсько-цінних ознак, успадкованих від диких предків. У статті проаналізовані та узагальнені відомості про походження полби, наведені біологічні характеристики, обговорені перспективи використання виду в селекційній роботі при здійсненні міжвидової гібридизації та порівнянні будови й еволюції геномів. Обговорюються досягнення з відродження полби як самостійної культури та використання як джерела господарсько-цінних ознак у селекційних програмах схрещувань з м’якою та твердою пшеницями. Наведені приклади успішного використання господарсько-цінних ознак полби для покращення сучасних високопродуктивних сортів пшениці. Представлені відомості про переваги зерна цієї культури над генетично близькими видами пшениці. Висвітлені такі важливі показники полби, як скоростиглість, стійкість до біотичних та абіотичних стресорів, якісний склад зерна, урожайність.


Ключові слова:Triticum dicoccum, плівчаста пшениця, голозерна пшениця, філогенія, геном пшениці, господарсько-цінні ознаки, селекційний процес

 


ЛІТЕРАТУРА


1. Alpat'eva N.V., Gavriljuk I.P., Leont'eva N.A., Krasil'nikov V.N. 2002. The results of an enzyme-linked immunosorbent assay of cereals as a possible raw material for the aggluten diet. Agrarnaja Rossija. 43: 36-48.
 
2. Astahov I.Ju., Kurochkin P.P., Ignatov D.D. 2015. Chemical composition and technological properties of flour spelled. Innovacionnaja tehnika i tehnologija. 1 : 59-62.
 
3. Ahohov M.H. 2000. Modern assessments of the quality of grain and bread. Oscow : 4019 p.
 
4. Bazhenova I.A. 2004.Research of technological properties of spelled grain (Triticum dicoccum Schrank.) And development of culinary products with its use: Abstract. diss. cand. technical sciences. St. Petersburg : 24 p.
 
5. Bahteev F.H. 1960. Spelled (Triticum dicoccum Schuebl.), found by N.I. Vavilov in the Carpathians. In: Voprosy jevoljucii, biogeografii, genetiki i selekcii. Moscow, Leningrad : 59-61.
 
6. Bogatyreva T.G., Iunihina E.V., Stepanova A.V. 2013.The use of spelled flour in the technology of bakery products. Hleboprodukty. 2 : 40-43.
 
7. Bohuslavskyi R. L., Golik O. V. 2001. Genetic resources of the cultivar Triticum dicoccum Schrank (Schuebl.) for wheat selection in Ukraine. Selektsiya i Nasinnytstvo. 85 : 72-83.
 
8. Vavilov N.I. 1987. Botanical and geographical foundations of selection (The doctrine of the source material in selection). In: The origin and geography of cultivated plants. Leningrad : 289-333.
 
9. Golik O.V., Kabacyura A.A. 2012. Characteristics of spring wheat and field source material for environmental yield plasticity and breeding achievement. Selekciya i nasinny'cztvo. 101 : 39-49.
 
10. Golik O.V., Tverdokhleb E.V., Pozdnyakov V.V., Didenko S.Y., Boguslavsky R.L. 2016. The fillet types of wheat for organic farming. Fundamen-talnyie i prykladnyie yssledovanyja v byoorganycheskom selskom hozjajstve Rossii, SNG i ES. Mezhdunarodnaja nauchno-praktycheskaja konferentsyja (9-12.08.2016). Moscow. 1 : 368-378.
 
11. Goncharov N.P. 2009. Opredelitel' raznovidnostej mjagkoj i tvjordoj pshenic. Novosibirsk : 67 c.
 
12. Goncharov N.P. 2012. Expeditions N.I. Vavilov. Vavilov. Zurn. Genet. i Selektsii. 16 (3) : 560-578.
 
13. Goncharov N.P., Kondratenko E.Y. 2008. The origin, domestication and evolution of wheat. Vestnik Vserossijskogo Obshhestva Genetikov i Selekcionerov. 12 : 159-179.
 
14. Goncharov N.P., Melikjan A.Sh., Arutjunjan M.G., Oganesjan M.C., Oganesjan L.V., Sadojan R.R., Ljapunova O.A. 2014. Caucasian center for formation of wild di- and tetraploid wheat: Armenia 2013 expedition. Vavilov. Zurn. Genet. i Selektsii. 18 (2) : 387-399.
 
15. Hospodarenko H.M., Kostogryz P.V., Lyubich V.V., Pariy M.F., Poltoretsky I.A., Polianetsky I.A., Ryabovol L.A., Ryabovol Y.S., Suhodum V.G. 2016. The wheat of spelt. Kyiv : 300 p.
 
16. The state register of selection achievements allowed for use. 2017. Vol. 1. Varieties of plants. Moscow : p. 14.
 
17. Gasrataliev G.S. 1983. Resistance of spelled samples to powdery mildew, brown and yellow mildews. Nauchno-tehnicheskij bjulleten' VIR. 129 : 70-71.
 
18. Diamond J. 2009. The arms, microbes and food: The origins of differences between peoples. Kyiv : 448 p.
 
19. State Register of Plant Varieties Suitable for Distribution in Ukraine for 2015. 2015. Kyiv : p. 130.
 
20. Dorofeev V.F., Udachin R.A., Semenova L.V. 1987. Wheat of the world. Leningrad : 560 p.
 
21. Dorofeev V.F., Filatenko A.A., Migushova Je.F., Udachin R.A., Jakubciner M.M. 1979. Wheat. Vol. 1. In: Cultural flora of the USSR. Leningrad : 348 p.
 
22. Zhukovskij P. M. 1971. The cultivated plants and their relatives. Leningrad : 792 p.
 
23. Zhukovskij P.M. 1970.World plant gene pool for breeding. Megagen centers and endemic microgen centers. Leningrad : 88 p.
 
24. Zhukovskij P.M. 1957.Wheat in the USSR. Moscow : 752 p.
 
25. Letifova M.S. 1991.Reaction to spring vernalization and photoperiod of spelled samples of Triticum dicoccum Schuebl. Trudy po Prikladnoi Botanike, Genetice i Selektsii VIR. 142 : 119-121.
 
26. Lysyuk G.M., Postnova O.M., Boguslavs'kyj R.L. 2005. Perspective on the use of polby processing products in food products. Progresy'vni texnika ta texnologiyi xarchovy'x vy'robny'cztv restorannogo gospodarstva i torgovli : Zb. Nauk. Pracz'. Kharkiv : 1 : 224-230.
 
27. Morgun V.V., Dubrovna O.V., Morgun B.V. 2016. Modern biotechnologies for obtaining stress-resistant wheat plants. Fiziol. rast.genet. 48 (3) : 196-214.
https://doi.org/10.15407/frg2016.03.196
 
28. Morgun V.V., Sіchkar S.M., Pochinok V.M., Golіk O.V., Chugunkova T.V. 2015. Analysis of the productivity structure of col-lection samples of rare wheat species. Faktory Eksperymental'noji Evoliucіji Organіzmіv. 16 :136-140.
 
29. Novak Zh.M., Zhekova O.I. 2011. Winter wheat characteristics of Triticum spelta L. Zbіrnik Naukovih Prac' Umanskogo NUS. 75 : 128-132.
 
30. Pashkevich G.O., Vіdejko M.J. 2006. The agriculture of tribes of Trypillian culture. Kyiv : 150 p.
 
31. Puhal'skij A.V. 1971. New wheat varieties. Trudy po Prikladnoi Botanike, Genetice i Selektsii VIR. 44 (1) : 55-56.
 
32. Rabinovich S.V. 1972. Modern wheat varieties and their pedigrees. Kiev : 328 p.
 
33. Rozhkov R.V. 2014. History of cultivation of species diversity of wheat in Ukrainian baking traditions and prospects of using these types at the present stage. In: Istorychni, filosofs'ki, movni i metodologichni tendenciyi rozvytku suchasnoyi osvity. Vseukr. naukovo-praktychna konf. studentiv i molodyx naukovciv (4-5 grudnya 2014 r., m. Xarkiv). Kharkiv : 14-17.
 
34. Stoletova E.A. 1925.Spelled - Emmer (Triticum dicoccum). Trudy po Prikladnoi Botanike, Genetice i Selektsii. 14 (1) : 27-98.
 
35. Tverdohlіb O.V., Boguslavskij R. L. 2012. The species variety of wheat, directions and prospects of its use. Zbіrnik Naukovih Prac' Umanskogo NUS. 80 (1) : 37-47.
 
36. Tverdohlіb O.V., Golіk O.V., Nіnіeva A.K., Boguslavs'kij R.L. 2013. Spelt and emmer in organic farming. Posіbnyk Ukrajins'kogo Hlіboroba, pp. 150-172.
 
37. Filatenko A.A., Boguslavskij R.L., Sergeeva A.T., Chmeleva Z.V., Gasrataliev G.S. 1983.Grain spelled qualities Triticum dicoccum (Schuebl.) Schrank Nauchno-tehnicheskij bjulleten' VIR. 129 : 22-26.
 
38. Shelepov V.V., Malasaj V.M. Penzev A.V. 2004.Morphology, biology, economic value of wheat. Mironovka : 526 p.
 
39. Jakubciner M.M. 1969.World wheat collection valuable breeding source. In: N.I. Vavilov and agricultural science. Moscow : 229-251.
 
40. Jakubciner M.M. 1966. Varietal and species richness of the world wheat. In: Issues of the geography of cultivated plants and N.I. Vavilov. Moscow : 44-65.
 
41. Janchenko V.I. 1983.Economic and biological assessment of the world collection of spelled Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl. in the Altai Territory and its use in breeding spring wheat: Abstract. diss. cand. agricultural sciences. Leningrad : 22 p.
 
42. Jachevskaja G.L., Naumov A.A. 1990. Using remote hybridization method in wheat breeding. Moscow : 68 p.
 
43. Cativelli L., Desiderio F., Rubiales D., Vale G., Piarulli L., Blanco A., Mazzucotelli E. 2017. Fine mapping of new loci for resistence to leaf rust and powdery mildew derived from Triticum turgidum ssp. Dicoccum. In: Proceedings 13 th International Wheat Genetics Symposium (23-28 April, 2017, Tulln-Austria). Vienna : p. 279.
 
44. Damidaux R., Autran J., Teillet P. 1980. Gliadin electrophoregrams and measurements of gluten viscoelasticity in durum wheat. Cereal Foods World. 25, (12) :. 754-756.
 
45. Goncharov N.P. 2011. Genus Triticum L. taxonomy: the present and the future. Plant Syst. Evol. 295 : 1-11.
https://doi.org/10.1007/s00606-011-0480-9
 
46. Konvalina P., Stehno Z., Capouchova I., Moudry J., Juza M. Stehno Z., Capouchová I., Moudry J. 2010. Emmer wheat using and growing in the Czech Republic. Lucrari Stiintifice, seria Agronomie. 53 (2) : 15-19.
 
47. Mago R., Xia X., Basnet B. R., Chandramon S., Bari-ana H., Whan A., Espino-Huerta J., Singh R. P., Lagudah E. 2017.Adult plant stem rust resistance in a durum wheat "Glossy Huegenot": mapping and market development. In: Proceedings 13 th International Wheat Genetics Symposium (23-28 April, 2017, Tulln-Austria). Vienna : p. 250.
 
48. Mandini L., Grausgruber H., Porceddu E., Pagnotta M.A. 2008. Assessement of genetic diversity in European emmer wheat populations. In: 11-th International Wheat Genetics Symposium 2008 Proceedings - Australia, University Publishing Service of Sydney. 1 : 264-266.
 
49. McFadden E.S. 1930. A successful transfer of emmer characters to vulgare wheat. J. Amer. Soc. Agron. 22 : 34-1020.
https://doi.org/10.2134/agronj1930.00021962002200120005x
 
50. Reynolds M., Ortiz-Monasterio J., McNab A. 2001. Application of physiology in wheat breeding. Mexico : 491 p.