Вісн. Харків. нац. аграрн. ун-ту. Сер. Біологія, 2017, вип. 2 (41), с. 78-84


https://doi.org/10.35550/vbio2017.02.078




ІНДУКЦІЯ КАЛЮСОУТВОРЕННЯ І МІКРОКЛОНАЛЬНОГО РОЗМНОЖЕННЯ У AMARANTHUS CAUDATUS L. (СОРТ HELIOS)


О. М. Ярошко

Інститут клітинної біології та генетичної інженерії
Національної академії наук України
(Київ, Україна)


Метою роботи було індукувати утворення калюсної тканини і мікроклонів Amaranthus сaudatus L. сорту Helios. Найкращими середовищами для отримання стабільної калюсної культури були такі: Мурасіге і Скуга (MS30) з додаванням 30 г/л сахарози, 1 мг/л 2,4-дихлорфеноксиоцтової кислоти і 1 мг/л кінетину; MS30 з додаванням 2 мг/л 2,4-дихлорфеноксиоцтової кислоти і 10% кокосового молока. Для мікроклонального розмноження найефективнішим середовищем було MS30 з додаванням 1 мг/л тідіазурону.


Ключові слова: Amaranthus caudatus, калюсна культура, мікророзмноження

 


ЛІТЕРАТУРА


1. Amin M.A.M., Hasbullah N.A., Azis N.A., Daud N.F., Rasad F.M., Lassim M.M. 2015. Morphogenesis studies on Amaranthus gangeticus in vitro. In: International Conference on Agricultural, Ecological and Medical Sciences (AEMS-2015) : 22-24.
 
2. Bagga S., Venkateswarlu K., Sopory S.K. 1987.In vitro regeneration of plants from hypocotyl segments of Amaranthus paniculatus. Plant Cell Rep. 6 : 183-184.
https://doi.org/10.1007/BF00268473
 
3. Bennici A., Schiff S. 1992.In vitro culture of species and varietes of four Amaranthus L. species. Euphytica. 62 : 181-186.
https://doi.org/10.1007/BF00041752
 
4. Bennici A., Schiff S. 1997. Micropropagation of Amaranthus (Amaranth). In: Biotechnology in Agriculture and Forestry, High-Tech and Micropropagation. Vol. 39. (Ed. Bajaj Y.P.S.). Verlag; Heidelberg; Berlin : 20-29.
https://doi.org/10.1007/978-3-662-07774-0_2
 
5. Bennici A., Grifoni T., Schiff S., Bovelli R. 1997.Studies on callus growth and morphogenesis in several species and lines of Amaranthus. Plant Cell Tiss. Organ Cult. 49 : 29-33.
https://doi.org/10.1023/A:1005882322044
 
6. Biswas M., Das S.S., Dey S. 2013. Establishment of a stable Amaranthus tricolor callus line for production of food colorant.Food Sci. Biotechnol. 22 : 22-30.
https://doi.org/10.1007/s10068-013-0041-9
 
7. Flores H.E., Their A., Galston A.W. 1982. In vitro culture of grain and vegetable Amaranths (Amaranthus spp.). Amer. J. Bot. 69 : 1049-1054.
https://doi.org/10.1002/j.1537-2197.1982.tb13350.x
 
8. Gajdosova A., Libiakova G., Fejer J. 2007.Improvement of selected Amaranthus cultivars by means of mutation induction and biotechnological approaches. In: Breeding of Neglected and Under-Utilized Crops, Spices and Herbs. Science Publishers : 151-169.
 
9. Jofre-Garfias A.E., Villegas-Sepulveda N., Cabrera-Ponce J.L., Adame-Alvarez R.M., Herrera-Estrella L., Simpson J. 1997. Agrobacterium mediated transformation of Amaranthus hypochondriacus: light- and tissue-specific expression of a pea chloro-phyll a/b-binding protein promoter. Plant Cell Rep. 16 : 847-852.
https://doi.org/10.1007/s002990050332
 
10. Murashige T., Skoog F. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures. Physiol. Plant. 15 : 473-497.
https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1962.tb08052.x
 
11. Yaacob J.S., Hwei L.C., Taha R.M. 2012. Pigment analysis and tissue culture of Amaranthus cruentus L. Acta Horticult. 958 : 171-178.
https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2012.958.20